Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Και είναι μόνο η αρχή, ένα μέρος της «δομικής μεταρρύθμισης» όπως λένε, που σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια

Σ' αυτό το πλαίσιο αναδιαρθρώσεων εντάσσονται οι προοπτικές για τη διεύρυνση των επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης που θα προκύψουν περίπου σαν φυσική εξέλιξη, αφού το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και τα κοράκια καραδοκούν.
Το κυβερνητικό σχέδιο - αιτία πολέμου για την
εργατική τάξη, προβλέπει ήδη: Νέα μείωση των συντάξεων, μέσω του υπολογισμού τους με ακόμα πιο δυσμενείς όρους. Επέκταση των μειώσεων και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού τους με τους ίδιους όρους.Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες. Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και για τις επικουρικές συντάξεις. Νέες ενοποιήσεις Ταμείων, με παραπέρα συρρίκνωση των παροχών για όλους. Κατάργηση του ΕΚΑΣ, εξαΰλωση των εφάπαξ που απέμειναν. Κι αυτά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, είναι μόνο η αρχή, ένα μέρος της «δομικής μεταρρύθμισης» όπως λένε, σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για παραπέρα ανατροπές.
Δια της σαλαμοποίησης η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους μισούς απέναντι στους υπόλοιπους. Ομως το αντιασφαλιστικό σχέδιό της πλήττει παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων για όλους, θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές των συνταξιούχων, πρόσθετα στις τεράστιες μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί. Αυτή είναι, άλλωστε, και μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην εργοδοσία και το σύστημα: Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, νομιμοποιεί τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κλείνει κάθε συζήτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του κράτους για ανάκτηση των αιματηρών απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από το 2009.
Συντριπτικό είναι το χτύπημα και για τους αγρότες, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει δραματική αύξηση των εισφορών τους που φτάνει μέχρι και στον τριπλασιασμό, σταδιακά μέχρι το 2019. Τα νέα χαράτσια στο Ασφαλιστικό, συνδυαστικά με αυτά που αφορούν τη φορολογία, επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους. Αυτονόητος ο επείγον χαρακτήρας που παίρνει η αντίδρασή τους: Συντονίζονται πανελλαδικά για μπλόκα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη (ήδη στην Καρδίτσα έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες, τέτοια απόφαση έχουν στα Φάρσαλα, στα Τρίκαλα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε ως μέλος του ιστολογίου για να μπορείτε να σχολιάσετε. Κάθε σχόλιο παρακαλούμε να τηρεί τους βασικούς κανόνες της δημόσιας σχολιογραφίας: να είναι εντός θέματος, να μην έχει υβριστικό περιεχόμενο κλπ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.