Αρχεία

Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού: Πανεξόρμηση την Κυριακή ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιας – δημοτικής περιουσίας

Δημοσίευση: Παρ, 19/07/2013 - 19:56

Πανεξόρμηση ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιας και δημοτικής περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και μέσω εταιρείας του Δήμου Θερμαϊκού προγραμματίζει την Κυριακή 21 Ιούλη, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.
Η κυβέρνηση, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, βγάζει στο σφυρί 19 οικόπεδα και αγροτεμάχια στο δήμο Θερμαϊκού, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας. Ταυτόχρονα, ο δήμος αναζητά «επενδυτές» για 5 δημοτικά ακίνητα στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Την ίδια ώρα βέβαια αντιδρά στην πώληση των δύο κάμπινγκ, όχι γιατί διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά γιατί θέλει ο ίδιος να διαχειριστεί την «αξιοποίηση» των φιλέτων.
Το κάμπινγκ της Επανομής δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ πριν περίπου 40 χρόνια μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης, με μικρή αποζημίωση. Την τελευταία δεκαετία, οι εγκαταστάσεις του έχουν εγκαταλειφθεί. Ο Δήμος διεκδίκησε την επιστροφή της έκτασης (3.210.155 τ.μ.) και των εγκαταστάσεων και δικαιώθηκε το 2008 με απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε, γιατί στο μεταξύ δεν έχει προσδιοριστεί το τίμημα της αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβάλει.
Με απόφαση της κυβέρνησης, το κάμπινγκ της Επανομής πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και ο Δήμος κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ.
Το κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα (έκταση 162 στρεμμάτων) ανήκει στην ΕΤΑ και παραμένει κι αυτό εγκαταλειμμένο τα τελευταία χρόνια. Και σ' αυτό το κάμπινγκ, ο Δήμος έχει διεκδικήσεις, καθώς το κράτος οφείλει το 56% της αξίας ως εισφορά σε γη και χρήμα από την ένταξή του στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και δήμος, παρά τις διαφωνίες τους, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Με ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Προωθούν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας προσφέροντας "γη και ύδωρ" στους επενδυτές. Ανατρέπουν κάθε περιορισμό που υπήρχε στη δόμηση και άρουν κάθε προστασία του περιβάλλοντος. Παραλίες, δάση, βουνά, περιοχές NATURA, αρχαιολογικοί χώροι, όλα παραδίνονται.
Από αυτή την "ανάπτυξη" κανένα όφελος δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι νέοι και οι άνεργοι.
Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχουν επιβάλλει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, μισθούς πείνας και οδηγούν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και εξαθλίωση.
Η περίφημη "ανταγωνιστικότητα" οδήγησε 3.000 μικρά ξενοδοχεία και άλλες πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο τα τελευταία 3 χρόνια».
Καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. Να διεκδικήσει αγωνιστικά:
Την αξιοποίηση των ακινήτων για σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών για τουρισμό και αναψυχή που να καλύπτει πρώτα από όλα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και τη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου.
Την πραγματική προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

....................................................................................................................